dimarts, 24 d’octubre del 2017

No ens ho podem permetre

Publicat a:


Durant les darreres setmanes, amb la intensificació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya, hem assistit a diferents posicionaments de les empreses del nostre país. Unes que canvien de seu social, altres que es queden i un tercer grup que estudia marxar a altres racons de món. Per la nostra banda, des de les empreses socials i entitats del tercer sector, hem anat explicant que les nostres organitzacions ni poden ni volen deslocalitzar-se i que no te cap sentit els canviar de seu social quan la nostra raó de ser passa per atendre des de la proximitat i l’arrelament al territori a les persones més vulnerables de la nostra societat.

Avancin com avancin els esdeveniments i sigui quin sigui el resultat del procés que estem vivint, el tercer sector continuarà treballant al servei de les persones del nostre país. Què ningú en dubti. Però per fer-ho necessitem garantir la viabilitat i sostenibilitat empresarial de les nostres entitats i les condicions laborals dels nostres professionals. Per això, s’han encès totes les alarmes en confirmar que la intervenció del comptes de la Generalitat de Catalunya per part de l’Estat suposarà la paralització de les adjudicacions definitives de subvencions destinades a projectes socials.

Parlem d’un bloqueig que afectarà a 307 entitats que havien de rebre un total de 4,5 milions d’euros anuals de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i 224 associacions que havien de percebre 5,51 milions d’euros de la Direcció General de Joventut. No només es comprometen els programes d’enguany sinó també els previstos pel 2018, molts dels quals no podrien executar-se. Segons dades proporcionades per les entitats afectades, s’estima que la mesura podria afectar a uns 1.300 professionals i a 900.000 persones ateses pels serveis.

Des de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya considerem, més enllà d’altres consideracions polítiques, que les conseqüències del context i del conflicte recaiguin en els col·lectius més vulnerables i posin en risc la viabilitat i sostenibilitat econòmica de les organitzacions no lucratives que treballen en l’àmbit de la cohesió social i de l’atenció a les persones. La nostra societat no es pot permetre que es posi en risc el suport als més castigats social i econòmicament. Ens hi juguem la cohesió social.

Cal garantir la cobertura dels drets socials, la continuïtat de les activitats que desenvolupen les entitats socials i el teixit associatiu del país. Des de la dimensió socioempresarial del Tercer Sector, alertem de l’impacte d’aquest bloqueig tindrà en la sostenibilitat econòmica de les organitzacions i en els professionals (estabilitat de les plantilles, qualitat de l’ocupació).

Des d’aquesta dimensió empresarial, La Confederació fa anys que alerta que el sistema de finançament és clau per avançar cap a la qualitat de l’ocupació del Tercer Sector Social i la sostenibilitat del sector. No pot ser que serveis clau per construir una societat més inclusiva i cohesionada s’estiguin finançant mitjançant fórmules tant discrecionals com les subvencions.


Reclamem doncs, tal i com va fer per carta conjunta amb la Taula del Tercer Sector al ministre Montoro i al Delegat del Govern a Catalunya, que el Govern espanyol desbloquegi la partida de 10 milions d’euros destinats a projectes socials. Així mateix, insistim, tal i com hem vingut fent en diferents comunicats i manifestos, que la defensa dels drets socials, les llibertats i la democràcia són indissociables de l’acció del Tercer Sector Social que representem.






dilluns, 23 d’octubre del 2017

Una gran oportunitat

Publicat a:






Tal i com s’informava en aquest mateix digiHYPERLINK "https://www.social.cat/noticia/7326/francina-alsina-nova-presidenta-de-la-taula-del-tercer-sector"tal, el passat dimecres 18 d’octubre la Taula del Tercer Sector Social va celebrar Assemblea i va escollir nova Junta Directiva pels propers tres anys. Es tanca d’aquesta manera un llarg període d’inestabilitat i crisi institucional que va culminar en el trencament viscut a l’assemblea del mes de juliol i en la dimissió de l’anterior junta.

Des de la Sectorial Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Catalunya, entitat fundadora de la Taula, ens mirem aquesta nova etapa que comença amb il·lusió i esperança. Hem format part del grup de catorze entitats que ha impulsat la candidatura encapçalada per la nova presidenta. Candidatura que va presentar una ambiciosa proposta de futur, amb un projecte de treball obert i transparent, elaborat de manera participada i que tenia la voluntat final d’assolir el màxim consens i suport possible. La proposta “Per una Taula més social, més democràtica i més independent” estableix unes línies de treball que poden ser la base per assolir el clima d’acord i entesa que ha de presidir qualsevol entitat del nostre sector. Nosaltres ens hem sentit molt còmodes en el procés de construcció de la proposta, participant de forma activa i constuctiva. L’hem fet al costat d’entitats amb les que no sempre compartim visions, però amb les que ens ha unit l’interès general. És una proposta feta a favor de la Taula i del tercer sector.

El resultat final de les eleccions ens regala una junta solvent, de la que formaran part algunes de les persones amb més preparació i capacitat del tercer sector i amb una presidenta honesta, pencaire, que coneix i s’estima el sector. Confiem que entre tots i totes aconsegueixin fer front els grans reptes que tenen per endavant. Per una banda, resoldre els problemes d’organització i gestió; estan diagnosticats i fixats. I per l’altra trobar, de manera consensuada, els mecanismes per encaixar la relació de la Taula amb les seves federacions sòcies i amb La Confederació, a partir del reconeixement institucional, amb un repartiment de rols clar que eviti duplicitats i estalviï conflictes. Tot mentre es continua amb la intensa acció de defensa i reivindicació dels drets socials de les persones, que de manera referencial i exitosa ve desenvolupant la Taula des de seva creació.

Les cooperatives iniciativa social, per voluntat de l’Assemblea de la Taula, no formarem part del lideratge en aquesta nova etapa. Després de dos mandats com a membres de la Junta Directiva, aquest cop ens ho mirarem amb certa distància. Érem plenament conscients que això podia passar. Sovint a les organitzacions, quan es produeixen processos de transformació i es posen coses en qüestió, algunes de les peces que han impulsat el canvi acaben fent nosa. Durant aquest llarg procés, hem anat valorant com a organització els diferents passos fets. I en el seu moment vam acordar, per coherència, mantenir el paper de lideratge assumit fins al final, tot i saber el que podia implicar i rebre moltes recomanacions en aquest sentit: “la Taula no vol soroll”.

S’obre doncs una gran oportunitat per la Taula del Tercer Sector. Si s’aprofita, en sortirà més enfortida i cohesionada, havent-se tret del damunt vicis i pràctiques alienes al sector com la falta de transparència, minories que segresten la voluntat de les majories en nom de falsos consensos o les ambigüitats calculades que en res ajuden a enfortir la democràcia de l’entitat.

Tal i com vam explicar a la presentació de candidatures, les cooperatives d’iniciativa social som i volem continuar sent tercer sector. Per això, tot i que seguirem la nova etapa de la Taula dos o tres passos enrere, obertes a contribuir en allò que se’ns necessiti, seguirem plenament implicades en les diferents federacions i plataformes de les que formem part per continuar reforçant el tercer sector. Aprofitarem així per reorientar part de la nostra tasca i recursos cap a l’enfortiment de les nostres cooperatives i el conjunt del moviment cooperatiu.


Confiant que en aquesta nova etapa la Taula entomi amb voluntat i fortalesa els reptes que l’han portat a aquest camí de transformació, desitgem molta sort i encerts a la nova Junta!