dimarts, 30 de juny del 2020

Editorial: Som Tercer Sector Social

 





Quart butlletí des de l’inici de la crisi i primer de la nova realitat. S’acaba el mes de juny, arriba l’estiu i sembla que la part més dura de la pandèmia s’acaba. Cal no oblidar, però, els milers de vides que s’ha emportat la COVID-19 i el dolor de les famílies que han perdut una persona estimada d’una manera cruel i angoixant.

Mentre una part de la ciutadania viu pendent de possibles rebrots, però amb ganes de retornar el més aviat possible a una vida semblant a la que tenia abans, altres famílies veuen com la seva vida és tant o més complicada que abans. Les necessitats socials i les demandes s’han incrementat de manera exponencial i cal donar resposta.

Des del principi de la pandèmia, des de La Confederació hem fet servir a nivell comunicatiu i de manera simultània dues idees: #SomTercerSectorSocial i #Som ServeiEssencial. La voluntat era reivindicar el paper de les entitats socials, constituïdes en el que vam anomenar front social, en la lluita contra el virus i les seves conseqüències. I també per avisar que calia afrontar la crisi social que vindria darrera la crisi sanitària.

Ara ja sabem que tocarà continuar amb la reclamació de polítiques socials més potents i amb la reivindicació del reconeixement del nostre sector. Comencem a témer que el sector social, un cop més, quedarà relegat al final de la llista de prioritats. En pocs dies post-Covid ja hem vist fets que ens fan pensar que alguns volen que tornarem a quedar invisibilitzats i oblidats. Mentre el Tercer Sector Social va presentar ja durant la pandèmia un seguit de propostes de reactivació econòmica i encara espera respostes concretes, veiem com altres sectors econòmics van concretant ràpidament els imports i tipus d’ajuts que rebran.

Però aquest cop el sector no ho tolerarà. I no ho farà perquè sap que és la darrera oportunitat que té per convertir-se en un sector reconegut, escoltat i valorat. Si després del què ha passat tornem a la situació d’ara fa un any, quan fèiem rodes de premsa reclamant la millora del finançament d’un sector que estava al límit, sense respostes, voldrà dir que les administracions i les forces polítiques del nostre país han decidit no apostar pel sector, més enllà de les paraules. La revisió immediata del finançament dels serveis d’atenció a les persones i la tramitació i aprovació d’una llei d’acció concertada amb la iniciativa social per la gestió dels mateixos, serien dues bones maneres de començar a mostrar voluntats polítiques.

Mentre es buiden les UCI dels hospitals, les “UCI socials” comencen a estar desbordades. Les entitats i les professionals continuem disposades a treballar fort per fer front a la situació. Però no ens sortirem soles. Mà estesa. Només demanem respostes.