dilluns, 31 de gener del 2022

Editorial: Una manera de fer.



“Sols podem fer molt poc, junts podem fer molt.”
Helen Keller – Activista, escriptora i professora nord-americana sordcega 


Aquest 2022 que tot just hem començat és any de celebració per a la nostra organització i pel conjunt del Tercer Sector Social català: La Confederació celebra el seu 25è aniversari.

Un ja llunyà 1997, mentre es publicava el primer llibre de la saga Harry Potter i s’inaugurava el Teatre Nacional de Catalunya, naixia fruit de l’acord de diverses entitats l’Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya (AEISC), predecessora de l’actual Confederació. La iniciativa responia a la necessitat d’articular el sector des del tercer nivell, agrupant a la majoria de federacions del moment i posant les bases per començar a negociar amb els sindicats representatius els primers convenis col·lectius del sector social.

Aquests vint-i-cinc anys han servit per consolidar un model d’associacionisme i activisme empresarial únic. Un model basat en els valors de la iniciativa social sense afany de lucre que ens ha permès donar compliment a la missió de donar servei a les entitats, actuant com a patronal i esdevenint referent del sector per a les administracions públiques, les organitzacions sindicals i la resta d’agents socioeconòmics.

Durant aquest dilatada trajectòria hem anat definint els objectius estratègics que guien la nostra acció: interlocució, representació, incidència política, formació continua, ocupació, articulació del marc de relacions laborals, i promoció de models de gestió propis de la iniciativa social sense afany de lucre i de l’Economia Social. Tot en un procés que ha anat evolucionant i que ha contribuït de manera cabdal a reforçar la transversalitat del sector i la seva unitat d’acció.

Voluntat de servei per ser útils a les entitats, acompanyant-les per fer-les més fortes. La Confederació treballa cada dia per ser un reflex de les entitats que en formen part, al costat de la ciutadania, especialment dels col·lectius més vulnerables. Mirem de fer aquesta feina amb el màxim rigor, qualitat i compromís. Una manera de fer que ha caracteritzat la nostra organització des de la seva fundació, fonamentada en la transparència, la participació i la democràcia, però també en la senzillesa, l’austeritat i la honestedat. Tot això i l’aportació i implicació de totes les persones que en formen part han convertit La Confederació en una organització sana, forta i coherent.

Tenim voluntat d’aprofitar els actes de celebració d’aquest aniversari per rendir homenatge a les nostres entitats i al conjunt del sector social del país, mentre continuem reclamant el seu reconeixement, encara insuficient. Mentre tant, gràcies per formar part d’aquest gran projecte i per acompanyar-nos en el camí de construcció de respostes col·lectives per transformar la societat.

dimecres, 19 de gener del 2022

Una Economia Social i Solidària forta, coherent i veritablement transformadora.

 

Article escrit conjuntament amb els membres de la Comissió de Gestió de la 
Sectorial d'Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya


Les cooperatives d’iniciativa social gaudim del privilegi de formar part, alhora, del moviment cooperatiu i de les plataformes representatives del tercer sector. Aquesta posició, amb el sense afany de lucre i la governança democràtica com elements definitoris, fa que el triple marc legislatiu que s’està bastint, Llei Economia Social i Solidària, Llei d’Acció Concertada i Llei del Tercer Sector Social, ens ocupi i preocupi de manera especial.

Les tres iniciatives legislatives seran fonamentals per enfortir i promocionar uns models d’economia i de gestió empresarial que posin a les persones al centre, per fer real una economia per la vida. La viabilitat d’aquests models està acreditada pel dia a dia de milers d’empreses cooperatives i entitats socials del nostre país. En qualsevol àmbit d’activitat econòmica i específicament en el sector de serveis d’atenció a les persones, trobem exemples d’èxit, que ofereixen màxima qualitat de producte o servei des dels valors de l’economia social.

Les tres lleis són importants i estan estretament interrelacionades; per això les ubiquem en el ja esmentat triple marc legislatiu. La Llei d’Economia Social i Solidària i la Llei del Tercer Sector Social seran cabdals com a normes de referència i enfortiment del conjunt de l’economia social i del sector social. Però sens dubte serà la Llei d’Acció Concertada la que més incidència i de manera més immediata tindrà en el model de col·laboració entre les administracions públiques i el sector social. Serà la que permetrà avançar de manera definitiva cap a la millora de la qualitat dels serveis i la seva desmercantilització, posant a les persones al centre de l’acció.

Per tal que el nou marc legislatiu tingui incidència real en les dinàmiques polítiques i econòmiques serà indispensable no només que es facin realitat les tres lleis, si no que ho facin sense rebaixes, respectant els elements troncals de les propostes presentades pel sector i sense cedir a les pressions dels que no volen aquestes lleis perquè trenquen amb el mercantilisme i l’especulació. Diluir continguts en nom del consens i de tenir content a tothom ens pot portar, per exemple, a tenir una Llei d’Economia Social com l’espanyola, que va quedar com un brindis al sol, un cafè per a tothom, ple de bones intencions però sense cap impacte transformador real. 

En aquest cas serà clau el paper que juguin els partits polítics que d’entrada han manifestat suport a les lleis. Esperem veure que les bones paraules i els compromisos es fan realitat i que no ho ha renúncies o passos enrere forçats per interessos partidistes i la pressió dels lobbies mercantils. “Desmercantilitzar els serveis d’atenció a les persones”, “apostar per un pacte per una economia per la vida” o “fer que aquesta sigui la legislatura més social de la història del nostre país” son idees que hem formulat i escrit des del sector i que han estat incorporades per diferents forces polítiques als seus programes electorals, a les seves declaracions públiques i, fins i tot, als seus pactes de govern. El compromís és públic i ferm. Segur que en faran honor i la valentia política s’imposarà.

Però quan negocies, demanar implica també oferir. És en aquest sentit que els diferents sectors de l’economia social haurem d’estar a l’alçada. Cooperatives i entitats hem d’estar disposades a fer passos endavant i saber aprofitar la oportunitat que se’ns ofereix. Els continguts de les lleis impliquen canvis, compromisos i fins i tot renúncies. I aquí també caldrà apel·lar a la valentia i la generositat per damunt d’interessos parcials o particulars. Estem dibuixant un nou paradigma que posi a l’economia social al lloc que li correspon. I tots sabem que les nostres propostes es fonamenten en la coherència entre el que proclamem i el que fem; dels valors declarats als valors practicats. Caldrà fer passos valents i assumir riscos si cal. Transparència, ètica i honestedat. Només així aconseguirem que la societat s’alineï amb les nostres propostes i que aquestes esdevinguin veritablement transformadores.  

dilluns, 3 de gener del 2022

Carta als Reis.


A pocs dies que els Reis d’Orient facin la seva màgia i omplin d’alegria als infants del nostre país, des del Tercer Sector Social fem la nostra carta, en aquest cas ni a Melcior, ni a Gaspar, ni a Baltasar, ni a altres monarques dels que millor no parlar. Afortunadament, tenim un Govern republicà a qui dirigir la nostra llista de desitjos (necessitats).

Pensem honestament que durant l’any passat en hem portat força bé. Les entitats d’iniciativa social sense afany de lucre han continuat al peu del canó, fent front a una crisi social cada cop més devastadora pels col·lectius en risc de vulnerabilitat, mentre la pandèmia seguia posant-nos les coses difícils a tots. I ho hem fet oferint-nos, com sempre, de manera lleial a les administracions públiques i als seus responsables polítics.

És cert que alguna vegada ens hem enfadat una mica i hem rondinat (pressupostos); Però ho heu d’entendre; nosaltres esperàvem que es complissin els compromisos i el disgust ha estat gran. A més, el nostre ADN és així: la lleialtat no té perquè estar renyida amb la reivindicació.

Per això les entitats socials us volem demanar que el 2022 ens porti tot allò que us hem explicat que ens és indispensable per garantir la qualitat de l’atenció a les persones que fem, la sostenibilitat de les organitzacions i la millora de les condicions laborals de les més de cent mil professionals que treballem al sector. Per això demanem:

Que el 2022 serveixi per posar les bases del triple marc legislatiu. Necessitem la Llei d’Economia Social i Solidària, la Llei d’Acció Concertada i la Llei del Tercer Sector Social per crear el marc de reconeixement i enfortiment que el sector social mereix.

Que el 2022 sigui el que porti, de manera definitiva, la concertació com a model de relació entre sector i administracions per desmercantilitzar els serveis d’atenció a les persones i evitar que grans corporacions i fons d’inversió facin negoci i especulin amb els serveis públics.

Que el 2022 (més aviat que tard) es reverteixin les absències clamoroses de millores en el finançament en el pressupost aprovat. Cal definir un pla plurianual de millores, que tingui concrecions en les tarifes 2022.

Que el 2022 es confirmi que es mantindran els pagaments dels sobrecostos COVID-19 (mòduls fixats al Decret 29/2020) i que es faran extensius a tots els àmbits afectats. La pandèmia no ha acabat i les seves conseqüències encara menys.

Que el 2022 porti gestos públics i compromesos de reconeixement a un sector que ha estat massa sovint oblidat. Una societat rica de veritat és aquell que té cura de sanitaris, mestres i professional socials. Si no, de què han servit els aprenentatges de la pandèmia?

No sabem si el que demanem a la nostra carta és molt o poc. Difícil? Segurament. Impossible? En cap cas. El que demanem és el que necessita un país que aposta per la qualitat dels serveis públics i per una xarxa d’entitats d’iniciativa social sense igual a la resta del món.   

Esperant que el 2022 sigui un any millor que el que hem deixat, ens acomiadem manifestant un cop més que seguim creient en vosaltres.