diumenge, 25 de març del 2018

L'equitat de gènere al Tercer Sector


Escrit a dues mans amb Fina Rubio, presidenta de la 
Xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social
(DDiPAS)

Promoure l’equitat de gènere a les entitats socials del nostre país és un dels reptes històrics del Tercer Sector Social de Catalunya. Per això donem gran importància a la iniciativa impulsada conjuntament per la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya (La Confederació) i la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS), que en forma d’aliança estratègica impulsen un projecte transformador per reforçar la presència de les dones en els òrgans de govern i de direcció de les entitats. Volem acompanyar al sector a implementar els processos necessaris perquè l’equitat de gènere sigui una realitat, i esdevenir així punta de llança en aquesta matèria.

Després de la històrica mobilització feminista del passat 8 de març, el Tercer Sector Social de Catalunya passa a l’acció. I és que l’equitat de gènere és sens dubte una carrera de fons que cal començar a casa, a les nostres pròpies organitzacions. Perquè un sector altament feminitzat com el nostre – segons dades de l’Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social del Catalunya 2017 un 74 % de les persones contactades són dones – no es lliura d’una cultura organitzativa on les dones es veuen expulsades dels òrgans de direcció i de presa de decisions.

Si bé les entitats no lucratives presenten una bretxa salarial de gènere poc significativa en xifres globals –d’un 3%, mentre que al conjunt del mercat laboral català és del 26%—, aquesta s’incrementa notablement als alts càrrecs: les dones directives i gerents cobren un 13% menys que els seus companys homes, i aquesta és una realitat que no podem ni volem obviar. En primer lloc, per coherència amb uns valors propis del sector com la igualtat d’oportunitats i la governança democràtica; i després, per compromís amb els models de gestió propis de l’Economia Social.

Comparativament amb el conjunt del mercat laboral, el Tercer Sector parteix d’una posició privilegiada per gestionar el canvi: més consciència, més compromís i, sobretot, menys excuses. Som Economia Social i com a tal, hem de ser referents  en visualitzar que és possible una altra manera de fer economia, una altra manera de fer empresa, amb models organitzatius alineats amb la governança democràtica i que indubtablement requereixen donar espai de visualització,  poder i decisió a les dones, com a col·lectiu que majoritàriament conforma les nostres organitzacions.
Estem convençuts del repte que entomem i disposats a promoure la transferència de coneixement cap a altres sectors o models empresarials i satisfets de contribuir d’alguna manera a un canvi estructural de la nostra societat. Ens proposem que en aquest tema el Tercer Sector actiu de referent per promoure el canvi global.