divendres, 31 de juliol del 2020

Editorial: Sou essencials

 





Cinquè butlletí des de l’inici de la crisi provocada per la COVID-19 i darrer d’un curs extraordinàriament complex. Mentre mirem entren totes com fem front als rebrots i fer compatibles vida i economia, les anunciades crisis socials i econòmiques ja estan aquí. I com sovint expliquem, qui més pateix l’impacte de les crisis són el mateixos sempre. Homes, dones, infants, famílies que dia a dia veuen com la seva vida és complica cada cop més. Les necessitats socials i les demandes es van incrementant i cal que com a societat reaccionem i donem una resposta veritablement transformadora.

La nostra organització ha viscut aquest mes de juliol, tal i com veureu al butlletí, amb la mateixa intensitat que els anteriors. Però hi ha hagut dos esdeveniments que volem destacar especialment per la importància que tenen pel conjunt del sector.

Per una banda, conjuntament amb la Taula, hem activat la campanya #SomEssencials a les xarxes per donar visibilitat a la tasca realitzada pel sector durant la pandèmia i fer un reconeixement a les professionals per la feina i la implicació. Però també per continuar reivindicant la necessitat de posar en marxa més polítiques socials, dotant-les econòmicament, així com la de millorar el finançament de les entitats del sector mitjançant l’increment de les tarifes i dels mòduls dels serveis.

I per l’altra, l’Acord per a una Catalunya Social, que aquest mateix matí hem signat al Palau de la Generalitat les entitats representatives del Tercer Sector Social amb el President i el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies. Un acord que representa el compromís de totes les parts per avançar cap a una Catalunya més justa i igualitària i que té com objectiu situar al sector social i als serveis públics d’atenció a les persones en el lloc que mereix com a pilar de l’Estat de Benestar. 

Un cop més, gràcies a totes les persones que formeu part d’aquest Tercer Sector Social compromès, solidari i transformador. I per suposat, a les entitats que permeteu aglutinar i vehicular la seva força i la vocació de servei.

Ens retrobem el mes de setembre. Cuideu-vos i tingueu cura dels que us envolten.


divendres, 10 de juliol del 2020

Les ucis socials s'omplen

 



Arriba l’estiu i sembla que la part més dura de la pandèmia s’acaba. Les dades de persones mortes van baixant i les UCI es buiden de “covids”. Pendents de possibles rebrots, comencem a adaptar-nos a la nova realitat, sense oblidar els milers de persones que ens han deixat per sempre. No oblidem, si us plau. La COVID-19 ha causat un dolor terrible en moltes famílies. I ho ha fet de manera cruel. Morir sol, sense comiats, sense dol.

En el moment més àlgid de la crisi, quan no en teníem prou amb 24h al dia per fer front a les conseqüències que ja des del primer dia es van fer evidents, des del sector dèiem que ja hi hauria temps per fer valoració de moltes de les coses que anaven passat i de les decisions que s’anaven prenent. La COVID 19 ha portat un seguit d’aprenentatges que no podem deixar passar. Així, caldrà parlar a fons del què ha passat a les residències i decidir models de futur.

Tampoc podem oblidar que al nostre país i al conjunt del món, durant diverses setmanes, l’activitat productiva i econòmica es va aturar. I en aquell moment clau per salvar vides van ser els sectors salut i social els que van continuar treballant sense descans per tenir cura de les persones. Sense oblidar altres col·lectius també essencials, com el personal de neteja, transport, supermercats i altres.

La crisi ha fet surar a la superfície moltes de les mancances que la nostra societat arrossegava. Aquests sectors d’atenció a les persones, les entitats i professionals, han demostrat una immensa capacitat de resposta, atribuïble sens dubte a la dimensió vocacional del sector. Però també s’han fet evidents les limitacions de recursos provocades per les retallades. Cal per tant, no oblidar i proposar una revisió de les prioritats. Les polítiques vinculades a l’Estat de Benestar s’han de posar al centre i els pressupostos públics ha de reflectir-ne la importància estratègica. 

I dins d’aquests sectors que cal reforçar i reconèixer, el sector social, un cop més, queda relegat al final de la llista. En pocs dies post-Covid ja hem vist alguns fets que ens fan pensar que podem tornar a quedar invisibilitzats i oblidats. Mentre nosaltres presentàvem ja durant la pandèmia un seguit de propostes de reactivació econòmica i encara esperem respostes concretes, veiem com altres sectors econòmics van concretant ràpidament els imports i tipus d’ajuts que rebran.

Però aquest cop el sector no ho tolerarà. I no ho farà perquè sap que és la darrera oportunitat que té per convertir-se en un sector reconegut i valorat. Si després del què ha passat tornem a la situació d’ara fa un any, quan fèiem rodes de premsa reclamant la millora del finançament d’un sector al límit, sense respostes, voldrà dir que les administracions i les forces polítiques del nostre país han decidit no apostar pel sector. Serà el moment dels Ferrovial, ACS, Eulen i altres. Fer negoci amb els serveis d’atenció a les persones com a model de país. 

El setembre passat, a l’acte de lliurament del Premis La Confederació 2019, el President Torra declarava que no era admissible un Tercer Sector infrafinançat i patint retards en els pagaments dels serveis. I nosaltres afegim: quan parlem d’un sector com el social, que fonamentalment és servei públic en tant que gestiona serveis de titularitat de les administració, a través de la contractació o la concertació, hem d’entendre que sector ho som tots. Ho són el personal públic dels serveis, les entitats del Tercer Sector col·laboradores i les professionals que les formen. Però també les administracions. Les àrees de polítiques socials d’ens locals, d’organismes supramunicipals i per suposat el departament de la Generalitat de referència. Per això necessitem més que mai anar junts, perquè els objectius són comuns. Quan administracions i sector van junts, les fites són més fàcils d’assolir. Salut de la mà del sector sanitari; Educació, de la mà de la comunitat educativa; i Treball, Afers Socials i Famílies, de la mà del sector social. Demanem reconeixement, recolzament, confiança i coordinació. Oferim la nostra expertesa i trajectòria, el model i treball conjunt per defensar i reclamar allà on calgui (Govern, Parlament, Espanya, Europa) les necessitats del sector. 

Mentre es buiden les UCI dels hospitals, les “UCI socials” comencen a estar desbordades. Les entitats continuem disposades a treballar fort per fer front a la situació. Però no ens sortirem soles. Mà estesa. Només demanem respostes.