dimecres, 30 de desembre del 2020

Editorial: D’un 2020 ple de lliçons a un 2021 farcit de reptes.

Darrer butlletí de l’any, darrera editorial. D’un 2020 que recordarem per sempre com l’any de la pandèmia i que ens deixa un munt de lliçons i aprenentatges a un 2021 ple d’incerteses, però sobre tot de reptes als que caldrà fer front.

Un 2020 que ha de ser, en primer lloc, motiu d’orgull i satisfacció per la resposta de les entitats a les conseqüències de la COVID-19. Hem estat des del primer dia en primera línia, actuant amb responsabilitat i professionalitat malgrat les dificultats, demostrant que som essencials.

Un 2020 que ha significat també la consolidació de la Confederació com a organització de referència per a les entitats i federacions des de la dimensió socioempresarial, estant al seu costat permanentment i acompanyant-les per fer front a les dificultats que sorgien dia a dia.

Un 2020, però, que també ens ha demostrat, malgrat les bones paraules, que el sector social continua sent un sector de segona respecte a salut i a educació. Hem trobat a faltar reconeixement i hem estat massa sovint invisibilitzats malgrat la tasca indispensable que s’estava fent.

Un 2020 amb pandèmia que ha fet palès que el sistema de protecció social i la garantia de drets del nostre país no s’aguanta sense el Tercer Sector Social i que ha fet, també,  encara més evident que l’infrafinançament del sector és un problema crònic al que cal donar resposta d’una vegada.

Esgotats, tensionats, però orgullosos de la feina feta, arribem a un 2021 que ens portarà un nou Govern i un nou Parlament. Sigui quina sigui la composició, exigirem ja des de la campanya electoral que aquesta legislatura signifiqui un canvi de paradigma que situï al sector social amb el reconeixement social, polític i econòmic que li correspon i es mereix. Una exigència que farem extensiva, per suposat, a la resta d’administracions públiques.

Un 2021 que ha de portar el pla de finançament i sostenibilitat pel sector social que La Confederació ha posat sobre la taula, així com posar fi als retards injustificats en els pagaments dels serveis.

Un 2021 que ha de ser el de l’aprovació de la Llei d’Economia Social i Solidària, un cop acordades les bases, per avançar cap a un nou model econòmic democràtic i social que garanteixi la distribució equitativa de la riquesa i la justícia social.

Un 2021 que ha de servir per acordar la Llei d’Acció Concertada per la gestió de serveis d’atenció a les persones, massa cops ajornada, per acabar d’una vegada amb la mercantilització d’aquests serveis públics.

Un 2021 que també ens ha de servir per posar les bases d’una futura i necessària Llei del Tercer Sector Social. Caldrà que abans, però, el sector consensuï els detalls de la proposta, una tasca ja iniciada entre la Confederació i la Taula que hem de tancar amb el conjunt de les federacions.

Un 2021, en resum, ple de reptes i oportunitats que hem de saber aprofitar.

Mentre tant i malgrat les circumstàncies, us desitgem una bona entrada d’any i que aquest us porti, individual i col·lectivament, alegries i felicitat.