diumenge, 31 de gener del 2021

Tenim pressa perquè anem tard

 





“Res passa fins que es mou alguna cosa” -A. Einstein-

Hem iniciat el 2021 i sembla que tard o d’hora tindrem eleccions. Sigui el 14 de febrer, sigui en una altra data, properament el nostre país tindrà un nou Parlament i un nou Govern. Serà una legislatura clau, en la que caldrà continuar donant resposta als reptes immensos que la pandèmia ens planteja mentre es treballa per l’endemà, per la nova realitat en la que haurem de viure un cop passi aquest tsunami d’onades majúscules en un o dos anys.

Com ja hem explicat i denunciat sobradament, més enllà de l’emergència sanitària estem davant una emergència social sense precedents. Les conseqüències de la crisi generada per la Còvid-19 són ja un fet i aniran creixent durant els propers mesos de manera exponencial. Per això serà importantíssim que el Govern i Parlament que sorgeixin de les eleccions adquireixin compromisos ferms i activin polítiques valentes i decidies en matèria de polítiques socials.

Davant les eleccions, de la Confederació hem fet públic el document “Propostes del Tercer Sector Social davant les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F 2021”, amb onze propostes concretes i instant al conjunt de les forces polítiques del país a construir un acord polític per a dur-les a terme. Paral·lelament, hem iniciat una ronda de trobades amb cascun dels partits per compartir-lo i conèixer les seves propostes.

L’endemà mateix de la constitució del Parlament i de la confecció del Govern, iniciarem la nostra acció d’interlocució i incidència per aconseguir el canvi de paradigma necessari que situï al sector social amb el reconeixement social, polític i econòmic que li correspon i es mereix. Una exigència que farem extensiva, per suposat, a la resta d’administracions públiques.

Tenim pressa perquè anem tard. Finançament, marcs legislatius, polítiques de reconeixement i promoció, participació en els espais de decisió,... Els reptes i les necessitats són tantes i tan grans que cal posar-se a treballar sense dilacions. Ens dirigirem al Govern i al Parlament amb la voluntat col·laboradora, propositiva i dialogant que sempre ha caracteritzat al Tercer Sector Social del nostre país, però ho farem de manera exigent, sense acceptar que les bones paraules i intencions no es converteixin en accions concretes i mesurables. I ho farem així perquè les entitats i professionals que representem i, sobretot, les persones i els col·lectius als que donem servei, no es mereixen una altra cosa.

Aquesta legislatura ha de ser la del canvi. La que desmercantilitzi els serveis d’atenció a les persones; la que reconegui al Tercer Sector Social i a la seva xarxa d’entitats com un actiu imprescindible; la que situï al sector social, al costat de salut i educació, com a pilars reals de la nostra societat; la de l’Economia Social i Solidària; la d’un Pacte per una Economia per la Vida; la que posi a la persona al centre d’una vegada; la que aposti, en resum, per una transformació estructural que ens porti a una societat veritablement justa i cohesionada.