dimecres, 30 de juny del 2021

Editorial: L’hora de concretar.


 



"Ben fet és millor que ben dit.”
Benjamin Franklin


Han anat passant els mesos. Entre unes coses i altres, hem trigat més del que calia en tenir Govern i Parlament constituïts, efectius i operatius. Però ja tenim equips i estructures definides. Toca doncs posar-se a treballar de manera urgent.

És cert que les primeres reunions del president i de les conselleres i consellers han estat amb els poders econòmics clàssics, grans empreses, reialesa hereva de la corrupció i altres poders fàctics habituals. No renunciem a que algun dia la primera trobada del president o presidenta de Catalunya sigui amb representants del Tercer Sector Social i de l’Economia Social i Solidària.  

Però això ja arribarà. Ara el que necessitem es concretar el pla de treball per assolir els objectius plantejats. Quatre anys passen molt ràpid i tenim molta feina. Els reptes són diversos: des de la revisió i millora del finançament dels serveis d’atenció a les persones, a l’aprovació i desplegament dels marcs legislatius vinculats al sector, passant per valoritzar i reconèixer la tasca del sector social, de les seves entitats i de les professionals que les formen.

Quan la SEAT o altra gran empresa esternuda, tothom corre i es busquen solucions treballant de manera urgent i intensiva. La SEAT té quinze mil treballadors, més l’ocupació que genera indirectament. Però és que el Tercer Sector Social, que ocupa vora cent mil persones, no és que estigui constipat, és que arrossega una grip crònica des de fa molts anys. Cal començar a concretar respostes i solucions.

Les tres  lleis que hem posat sobre la taula i que el Govern s’ha compromès a desenvolupar són claus pel futur del sector i del país. Però sens dubte, la Llei d’Acció Concertada de Serveis Públics d’Atenció a les persones serà la que provocarà els canvis més radicals. I serà així perquè canviarà les regles del joc, traient el preu i les subhastes de l’equació, superant la mercantilització i l’especulació en els serveis públics i posant el focus en la qualitat del servei i en l’ús eficient i transparent dels recursos públics.

Per això des de La Confederació, com a principal associació empresarial del sector social al nostre país i com a única patronal de caràcter transversal i no sectorial, hem assumit el repte de impulsar aquesta llei, treballant per integrar en el nou model de relació publicosocial al conjunt del Tercer Sector Social i a aquelles empreses mercantils que vulguin apropar-se a les pràctiques i valors de l’Economia Social i Solidària.

Pensem que es una idea assumida, es reconegui o no, que l’estabilitat social d’aquest país no s’aguanta sense el Tercer Sector Social. I això vol dir que calen polítiques per acompanyar-lo i enfortir-lo. A les entitats socials i a les professionals que les formem. No ens cansarem de dir-ho: sense entitats no hi ha professionals i sense professionals no hi ha entitats.

Ja fa dies que ens estem trobant amb els diferents grups parlamentaris i ens hem reunit amb la presidenta del Parlament. Durant els propers dies tenim data per despatxar amb el Conseller d’Empresa i Treball i suposem que ben aviat la Consellera de Drets Socials ens donarà hora per parlar. A més, conjuntament amb la presidenta de la Taula, m’he dirigit al President de la Generalitat demanant la reactivació de les feines recollides a l’Acord per una Catalunya Social, signat al final de la passada legislatura.

Esperem que pas a pas podrem anar concretant i passant del dit al fet.