divendres, 29 de desembre del 2017

Sense democràcia no hi ha drets socials

Publicat a:








Tanquem un any convuls, farcit d’esdeveniments històrics, incerteses permanents i realitats quotidianes. I ho fem a l’espera dels escenaris que sorgiran a partir dels resultats de les eleccions celebrades el passat 21 de juny. Des de l’inici del conflicte entre Catalunya i l’Estat, des del cooperativisme venim reclamant respecte per a les institucions catalanes i per als seus responsables polítics, així com pels drets col·lectius de la ciutadania com a base de la democràcia que ens ha de conduir a trobar una solució negociada.

El cooperativisme fonamenta el seu model de gestió empresarial en la participació i en la governança democràtica. Una persona, un vot. Empreses que aposten per treballar, viure i relacionar-se en un marc de valors com la transparència, la propietat compartida, el respecte pel bé comú i la voluntat de transformació social. Aquestes premisses guien l’acció i per això les propostes que sorgeixen de l’economia social s’han d’articular en una societat plenament democràtica. Amb voluntat propositiva, des de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya vam elaborar de cara a les eleccions un document per a tots els partits polítics. Sota el títol Per una Catalunya cooperativa es detallen diferents iniciatives destinades a la promoció del cooperativisme i al seu reconeixement, amb accions vinculades a àmbits com el treball, l’educació, el finançament o el marc legislatiu.
Només en democràcia plena trobarem sortides a un conflicte que s’enquista, però a més, només des de bases democràtiques podrem construir com a societat un futur digne per al conjunt de la ciutadania del nostre país. Per això des de La Confederació Empresarial del Tercer Sector de Catalunya venim reclamant la tornada a la normalitat democràtica, amb la retirada del 155, per disposar d’un Parlament i d’un govern que puguin actuar amb plenes competències com a interlocutors del tercer sector i del conjunt de l’economia social. És urgent per seguir avançant cap a una Catalunya més social on els serveis d’atenció a les persones siguin un eix prioritari i estratègic per al futur del país.
Aquesta era una de les reivindicacions que La Confederació va fer durant la campanya electoral, coincidint amb la presentació de la seva iniciativa legislativa per construir un nou model de col·laboració públic-social per la provisió de serveis d’atenció a les persones. El document Cap a una Catalunya més social concreta els detalls d’una proposta que vol avançar cap a una gestió dels serveis públics a través de l’acció concertada amb el Tercer Sector Social. Un model de col·laboració que, per sobre de qualsevol altra consideració, ha de garantir la protecció dels drets socials, l’interès general i la qualitat de l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables.
La garantia de drets socials en sentit ampli (educació, salut, treball, habitatge, pensions, prestacions,...) és indissociable de la recuperació dels drets individuals i col·lectius, fonaments de les societats plenament democràtiques. No serà fàcil recuperar l’agenda social després d’unes eleccions i una gestió post electoral centrades en resoldre com recuperar la democràcia, però des del tercer sector, el cooperativisme i l’economia social continuarem treballant per avançar en aquesta línia.
Us desitgem una bona entrada a l’any 2018, que esperem ens porti una Catalunya més social i més cooperativa!

dijous, 14 de desembre del 2017

El Tercer Sector reclama un pacte de país per excloure els serveis d'atenció a les persones de les lògiques del mercat i dels interessos lucratius

La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya ha presentat avui dia 13 de desembre de 2017 , al Col·legi de Periodistes de Catalunya, una proposta legislativa per construir un nou model de col·laboració públic-social per la provisió de serveis d’atenció a les persones a partir de les oportunitats que ofereixen les Directives Europees de contractació pública.
Una de les prioritats del Tercer Sector Social és assolir un model de col·laboració públic-social per a la provisió de serveis d’atenció a les persones que asseguri l’eficiència dels recursos públics i el màxim retorn social. Amb aquest objectiu La Confederació promou una nova regulació que eviti els interessos lucratius en la prestació d’aquesta tipologia de serveis i avui ha presentat una proposta legislativa basada en les oportunitats que ofereixen les Directives Europees per prioritzar la qualitat, la continuïtat i les necessitats específiques dels usuaris per sobre de consideracions merament econòmiques.
En base al dret comunitari, el Tercer Sector apel·la a la voluntat política per construir un model de concertació que, al marge de la llei de contractes, garanteixi la protecció dels drets socials, l’interès general i la qualitat de l’atenció a les persones. El sector reconeix els avenços fets pel Govern de la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria, que representen un pas endavant rellevant, però afirma que no ha esgotat les oportunitats que ofereixen les Directives Europees per excloure aquesta tipologia de serveis de les lògiques del mercat.
Joan Segarra, President de La Confederació, s’ha pronunciat sobre l’actual sistema de provisió de serveis, que utilitza fonamentalment la contractació pública i la subvenció: “No pot ser que a dia d’avui encara hi hagi serveis públics que es financen amb un sistema absolutament discrecional com és la subvenció, i alhora la nostra proposta busca superar que el preu sigui l’element clau a l’hora d’adjudicar serveis tant sensibles com els nostres“.
Segons Segarra, els dos instruments legislatius plantejats pel Govern de la Generalitat –projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones, pendent de tramitació parlamentària, i concert social segons el Decret 3/2016 de mesures urgents de contractació pública, pendent de desplegament reglamentari— “són un pas valent i decidit, però encara hi ha camí a recórrer si volem assegurar la defensa dels drets socials de la ciutadania, especialment la més vulnerable“. Per una banda, els serveis subjectes a la Llei de Contractes de Serveis a les Persones continuen supeditats a la lògica mercantilista i no prioritzen amb prou garanties els proveïdors sense afany de lucre; i per l’altra el concert social plantejat es limita als serveis inclosos en la Cartera de Serveis Socials i no evita els interessos econòmics dels operadors. 
Un pacte de país per a una llei innovadora
En aquest marc, el Tercer Sector Social fa un pas endavant i reclama un pacte de país per un model català de gestió de serveis públics d’atenció a les persones a través de l’acció concertada amb la iniciativa social sense afany de lucre. La proposta es basa en tres elements clau: l’organització dels serveis al marge de la llei de contractes, mitjançant una concertació que garanteixi criteris d’accessibilitat i qualitat per sobre de consideracions econòmiques; la cobertura de tots els serveis d’atenció a les persones des d’una perspectiva àmplia i transversal; i el Tercer Sector Social com a aliat estratègic de les administracions públiques per garantir l’eficiència dels recursos públics i el màxim retorn social. 
L’acte ha comptat amb una taula rodona en la que Susana Ferrer – advocada sòcia de Coronas Advocats – ha aportat l’argumentari jurídic que sustenta la proposta presentada; Francesc José Maria – advocat i expert en el sistema de salut català – ha aportat algunes claus respecte com l’àmbit de la salut ha regulat també les fórmules no contractuals i ha reforçat l’exclusivitat dels operadors sense afany de lucre; i finalment, la Francina Alsina – Presidenta de la Taula del Tercer Sector – que ha mostrat l’absolut suport de l’organització que representa a la proposta impulsada per La Confederació, destacant la necessitat d’avançar cap a un marc legislatiu com aquest per garantir els drets socials de la ciutadania, especiament de les persones i col·lectius més vulnerables.
A partir de la proposta presentada avui, que es farà arribar als grups polítics en el marc de la campanya electoral, La Confederació teixirà complicitats amb els agents socials relacionats i iniciarà una campanya d’incidència política un cop constituït el nou Parlament.
En relació a les eleccions del 21D, des de La Confederació s’ha reclamat el retorn a la normalitat democràtica mitjançant la retirada de l”aplicació de l’article 155, i disposar així d’un Parlament i un Govern que puguin actuar amb plenes competències com a interlocutors del Tercer Sector per avançar cap a una Catalunya més social.

divendres, 1 de desembre del 2017

Comunicar per existir, però sobretot per transformar: l'èxit de la 1a edició del ‘Social Lab’


Més de dos centenars de persones han participat aquest divendres en la primera edició del 'Social Lab: Comunicar per Existir', al Palau Macaya de la Fundació "La Caixa". L'èxit de la jornada l'única al sector que imbrica l'acció social amb la comunicació, va ser concloure que no només les entitats han de comunicar per existir, sinó també per transformar la societat.
"En un context de crisi social i democràtica és més important que mai que dotem les entitats d'eines perquè comuniquin millor la seva tasca a la ciutadania", ha arrencat en la inauguració l'editor del Social.cat, Joan Camp, en una sala d'actes plena per a l'ocasió. També el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha recordat que "la comunicació ha d'estar al cor de l'estratègia de les entitats", una afirmació que el director general de Mitjans de Comunicació, Jordi del Río, ha recalcat.
Després, Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector; Sònia Fuertes, presidenta d'Entitats Catalanes d’Acció Social; i Joan Segarra, president de La Confederació, en nom de tres de les principals federacions aglutinadores de l'acció social a Catalunya, han debatut sobre les necessitats comunicatives de les entitats.
La periodista Ruth Gumbau ha moderat la conferència, en què els tres ponents han intentat resoldre si els temes socials interessen a la ciutadania i si els mitjans prioritzen aquestes informacions, com ha apuntat Segarra. "L'essencial és saber què vols dir", ha afirmat Alsina. I Fuertes l'ha complementat i ha afirmat que "per transmetre els valors de les entitats s'han de comunicar". "I comunicar transformant!", ha asseverat. 

Els testimonis, la clau per comunicar

Després, s'ha organitzat un diàleg obert amb periodistes, en què les entitats han pogut preguntar de quina manera podrien comunicar millor la seva tasca perquè els mitjans se'n facin ressò. La importància dels testimonis, saber comunicar les dades dels informes, aprendre a anticipar-se i a coordinar-se entre entitats per ajudar els mitjans a organitzar-se i aconseguir trobar l'escletxa en la vertiginosa agenda de l'actualitat han estat algunes de les observacions que els periodistes han fet per millorar aquesta tasca.
En aquesta xerrada hi han participat Albert Segura, director i presentador del programa Solidaris de Catalunya Ràdio; Teresa Dalmau, sotscap de societat de TV3; Elisenda Rosanas, redactora de societat de l’Agència Catalana de Notícies; i Sònia Pau, periodista d'El Punt Avui.

La importància de saber-se a explicar

A mig matí, un cop els participants han fet una pausa, amb esmorzar a càrrec de la Fundació Futur, s'han impartit els quatre tallers de forma simultània. Així, Anna Aurich, directora de l'agència de comunicació Cosmica, ha donat deu idees per comunicar amb poc pressupost, mentre el periodista i professor de la UAB David Vidal s'ha centrat en ajudar a crear històries que connectin amb la ciutadania.
També Pablo Zareceansky, de la productora Quepo, ha ensenyat com la comunicació audiovisual juga un paper imprescindible en la nostra societat estarà i, finalment, Marta Pulgar Padia, de la Fundació Arrels, ha donat claus per dominar les xarxes socials.

La justícia i la cura dels altres, els dos grans valors de les entitats

La jornada ha acabat amb una conferència magistral sobre filosofia i activisme, en què la reconeguda filòsofa Victòria Camps, que té més d'una desena de llibres publicats, el darrer Elogio de la duda (Arpa Editores, 2016), ha reflexoinat sobre com impulsar l'ètica en l'acció social i com construir ponts amb la ciutadania. 
En la conferència també hi ha participat la periodista Marina Force, que ha aterrat els conceptes desenvolupats per la filòsofa al dia a dia de les entitats. "De vosaltres, les entitats socials, he après l'empatia, la solidaritat, la cura de l'altre i la sensibilitat", ha conclòs.