dissabte, 31 de juliol del 2021

Editorial: Deures fets i trobades pendents.

 

El que amb molta feina s’adquireix, més s’estima.”
Aristòtil

Com els bons estudiants, arribem a les vacances d’estiu amb els deures fets i amb la satisfacció d’haver assolit bona part dels objectius plantejats.

Així, el passat 19 de juliol La Confederació feia pública, en representació del sector, la proposta de Llei d’Acció Concertada per la provisió de serveis públics d’atenció a les persones de caràcter social. Culminàvem d’aquesta manera una feina de molts anys, en la que han participat moltes persones de les diferents entitats socials i a les que hem d’agrair molt especialment les seves aportacions. 

El document ja està a les mans del Govern, del conjunt de grups parlamentaris, de la resta d’administracions públiques i dels principals agents socials i econòmics del país. Ara li toca moure fitxa al President, Consellers i Conselleres, a qui demanem la constitució d’una taula de treball el més aviat possible per començar a concretar el text de la futura llei. Ja n’hem parlat amb la majoria dels grups parlamentaris, que des de les diferents visions han manifestat la seva disposició a estudiar la proposta i negociar la llei.

Cal recordar, a més, que la presentació del projecte de llei té data límit. La disposició final segona de la Llei 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient implica un mandat del Parlament de Catalunya perquè el Govern aprovi, en el termini de dos anys, un projecte de Llei per a revisar el marc regulador de la gestió concertada de naturalesa no contractual per a la prestació de serveis de caràcter social. Però potser no cal esperar tant i al setembre ja podem començar a posar fil a l’agulla per donar sortida a una llei llargament reclamada i anhelada, sense oblidar que forma part de l’acord de formació de l’actual  Govern.

També arribant a final de curs, les federacions del sector hem aconseguit consensuar un text per elaborar la proposta de Llei del Tercer Sector Social de Catalunya, una norma que al costat de la d’Acció Concertada i de la Llei d’Economia Social i Solidària constituiran el triple marc legislatiu que ens ha de portar al canvi de paradigma en el sector social. Al setembre, un cop tancat el text definitiu, La Confederació, conjuntament amb La Taula, presentarem la proposta i la donarem a conèixer al conjunt d’agents polítics, socials i econòmics.

Pel que fa a la interlocució política, aquest mes de juliol ens hem reunit amb el Conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el seu equip. Una trobada on vam tenir la oportunitat de compartir les prioritats de les entitats socials i on vam compartir sintonia absoluta en el reconeixement del Tercer Sector com a sector generador d’activitat econòmica i d’ocupació i la necessitat, per tant, de referenciar-se de manera especial amb aquest Departament.

Així mateix, hem continuat la ronda de trobades amb les formacions polítiques amb representació al Parlament de Catalunya, a qui hem pogut transmetre els objectius del sector per aquesta legislatura.

Hem de lamentar, però, que ni el President Aragonès ni la Consellera Cervera hagi considerat prioritari durant aquests primers mesos de mandat reunir-se amb La Confederació, la principal patronal del sector social català, un sector social que segons declaren els preocupa i ocupa. Potser és que no som tan prioritaris; o potser és que representem una dimensió del sector social més incòmode que altres. Tan hi fa. Segur que al setembre trobarem la data per reunir-nos i posar sobre la taula les urgències de finançament, marcs legislatius i models de col·laboració que portem tants mesos reclamant. Malauradament, les UCIS dels hospitals tornen a omplir-se després d’una certa baixada, però és que les demandes a les UCIS socials no han deixat de créixer des de l’esclat de la pandèmia. Cal activar respostes. No ho diem només nosaltres; ho diu l’Acord per una Catalunya Social que ara fa un any, el 31 de juliol de 2020, signàvem el President de la Generalitat, el Conseller de Treball i Afers Socials i les presidències de La Confederació i La Taula.

Taquem amb aquest butlletí un curs 20-21 extraordinàriament complex i exigent, esperant que el proper porti accions coordinades i consensuades per situar al sector social al lloc que li correspon. Mentre tant, desitgem que passeu un bon estiu.

Cuideu-vos molt i cuideu als qui teniu a prop!


divendres, 9 de juliol del 2021

Entrevista a Social.cat


 Entrevista Joan Segarra


“La relació amb l’exconseller va anar de més a menys. Va faltar un punt de comprensió. Hem notat que les paraules no es corresponien amb els fets”

“Cal fer una injecció real cap al sector social, que vam valorar en uns 600 milions. No podem anar any a any amb una negociació terrible”

“No pot ser que perquè en alguns sectors concrets hi hagi hagut empreses mercantils no puguem fer una Llei d’acció concertada com Déu mana”

“L’Administració posa unes condicions i uns plecs econòmics que ho fan molt complicat… Per què no fan blocs més petits?”

“La reflexió ha de ser molt de fons. No només hem de millorar la Salut, l’Educació o l’Acció Social. Hem d’anar més enllà. Li hem de donar la volta a tot el model”

“Els polítics pensen que sempre ens estem queixant, i no s’adonen que tenim una amenaça real, que ens hi juguem la cohesió social”

“La pandèmia ens ha trastocat moltes coses i ara parlem de les conseqüències socials que tindrà, però saps? Plou sobre mullat”

“L’Estat del Benestar és la garantia que qualsevol té dret a ser atès. Serà una legislatura molt complexa, molt intensa, molt legislativa”