dimarts, 31 de març del 2020

Editorial: Ens en sortirem, i tant!

 

Només han passat divuit dies des que es va anunciar el tancament de les escoles catalanes, punt d’inflexió que va suposar l’inici dels dies més durs de la crisi generada per la pandèmia. Pocs dies després es decretava el confinament de la població.

Aquests divuit dies, i els que vindran, estan suposant un repte majúscul per a la nostra societat. A nivell individual, cadascuna de nosaltres està gestionant com pot una situació inèdita i extrema. I a nivell col·lectiu, cada sector hi fa front mirant de minimitzar tan com es pugui les conseqüències i resistint de la millor manera possible. Tot plegat, amb un desenvolupament de la situació que està fent aflorar valors com la solidaritat i la cooperació. Esperem que aquest perduri un cop passi la crisi sanitària. Ens caldrà!

El Tercer Sector Social, un cop més, està demostrant la seva capacitat d’adaptació i de resposta immediata. Als centres i domicilis, fent seguiment de casos a distància o teletreballant, les entitats i les seves professionals estan donant-ho tot, convertint-se en el front social, en primera línia, per aturar el virus i les seves conseqüències.

En aquest escenari, des del primer dia, des de La Confederació hem volgut ser fidels a la nostra missió al servei de les entitats i de les persones. En primer terme, demanant la protecció dels col·lectius més vulnerables i reivindicant alhora el rol del sector social i el seu reconeixement. Però també ens hem centrat en la tasca de defensa de les entitats en tant que sector econòmic i generador d’activitat. La crisi ha tingut un impacte immediat i duríssim sobre els aspectes laborals i organitzatius del sector, fet que ha posat en primer pla la dimensió socioempresarial del Tercer Sector Social i la necessitat de disposar d’eines per donar resposta als diferents fronts que ens afecten.

Totes sabem que el panorama que quedarà després d’aquesta crisi no serà gents favorable ni pels col·lectius que atenem, ni per les nostres entitats, ni per les nostres professionals. Per això continuarem treballant sense defallir, convençuts que, com sempre hem fet, ens en sortirem.