divendres, 17 de maig del 2019

Quan es tracte de persones, tenim iniciativa


Escrit a dues mans amb Ariadna Alonso, de LabCoop, SCCL



La crisi de la immigració és una crisi moral de les potències occidentals, incapaces de trobar solucions a les necessitats dels migrants actuals, malgrat disposar de mitjans. Sobretot perquè bona part de les crisis que afecten els països d’origen dels immigrants actuals són responsabilitat, directa o indirecta, del seu passat, per exemple, colonitzador, i del present, amb polítiques inequitatives que han agreujat més les desigualtats globals i que no han fet res per modificar un statu quo que, en part, es basa en no renunciar als privilegis que històricament han afavorit la seva hegemonia, a costa de la misèria dels altres.

Noam Chomsky, 2017

 

Una iniciativa propositiva.

La Sectorial d’Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya agrupa a 150 cooperatives que des de la diversitat d’àmbits d’intervenció, dimensions i trajectòries, comparteixen un model de gestió basat en el sense afany de lucre i un sector d’activitat centrat en els serveis d’atenció a les persones. Aquest treball compartit, que aviat celebrarà els vint-i-cinc anys de recorregut, ha recollit durant tot aquest temps un bon seguit d’experiències d’intercooperació i de projectes de col·laboració impulsats per la Sectorial per donar resposta a les necessitats de les cooperatives i dels col·lectius de persones ateses.

És en aquesta tradició que s’emmarca la iniciativa “Resposta global del cooperativisme davant l’arribada d’adolescents i joves que migren sols”. A finals del 2018 s’anunciava la posada en marxa d’aquest projecte, que té com objectiu millorar la integració social i laboral dels menors, especialment quan arriben a la majoria d’edat i surten del sistema de protecció a la infància i adolescència, sense obviar la resposta immediata a l’arribada en forma de centres d’acollida.

Cal recordar en aquest sentit, que hi ha un seguit de cooperatives d’iniciativa social que acrediten una llarga trajectòria en la gestió de centres i pisos per a infants i joves del sistema de protecció de menors. Comptem així amb l’expertesa per fer una primera aproximació de cooperatives com Eduvic, Suara, Gedi, ISOM, Drecera, Actua o AEMA.

 

Una realitat d’ara que no és nova.

L'arribada de joves migrants no acompanyats és un repte per a la societat catalana i per a les administracions públiques des del moment en que aquest menors i joves van començar a arribar, ara fa quasi bé 25 anys. El primer “MENA” està documentat al 1993 (Quiroga, Alonso, Soria, 2010). La migració de joves no acompanyats és, també, d’abast europeu i és un fenomen transnacional i global: canvien els orígens, canvien els noms del països d’acollida però les motivacions són molt similars i impacten en les trajectòries biogràfiques dels joves: motivacions econòmiques, millora de les expectatives socials i culturals, fugida de conflictes bèl·lics o persecució per motius polítics, ètnics o religiosos o bé fugida d’una situació familiar de conflicte important.  

Tot i ser un fenomen que ve de fa anys, entre el 2017 i el 2018 es va produir un punt d’inflexió per l’increment exponencial d’arribades i pel col·lapse que va provocar en els sistemes d’acollida i protecció de les administracions públiques.Davant aquesta realitat, les cooperatives de la Sectorial van decidir fer un pas endavant.

 

El cooperativisme en l’acollida.

El cooperativisme i l'Economia Social i Solidària es caracteritzen per un conjunt de característiques i uns valors socials inherents a la seva forma jurídica i activitat, com la promoció de les relacions d' intercooperació, la facilitat de la multiactivitat empresarial i d'interès i el treball per la comunitat, entre molts d'altres, que situen al cooperativisme com un agent que pot i vol esdevenir un interlocutor actiu en les respostes articulades en l'acollida d'aquesta població.

A partir d’aquestes premisses, la Sectorial d’Iniciativa Social es proposa elaborar una resposta des del cooperativisme envers la inclusió sòcio-laboral dels menors que migren sols a Catalunya; una estratègia pròpia davant les administracions públiques corresponents, en tant que compromís i capacitat d’actuació del cooperativisme, més enllà de les cooperatives d’iniciativa social que ja hi treballen. Per això encarrega a LabCoop, cooperativa de segon grau que acull, forma i impulsa projectes innovadors dins de l'ecosistema cooperatiu i experta en aquest tipus de processos, l’acompanyament en el disseny d’una estratègia per a la inclusió sòcio-laboral de menors migrants no acompanyats (MMNA). Pretenem analitzar les oportunitats, les respostes i les sinergies que el cooperativisme, de manera conjunta i global, des de les seves diferents branques i famílies, pot generar en aquest terreny, obtenint com a resultat un model integral que doni resposta a les necessitats d'urgència i prioritàries en l' acollida d'aquest col·lectiu. Quines poden ser les estratègies que el cooperativisme pot articular en l'acollida integral dels joves migrants? Què podem fer en àmbits com l'habitatge, l'ocupació i la inserció socioprofessional, la salut, la cohesió social o la protecció dels drets de ciutadania, entre d’altres?

La definició d’aquesta “estratègia cooperativa” s’ha temporalitzat en quatre fases, desenvolupant-se actualment la primera:

Fase 1. Disseny d’una estratègia cooperativa (desembre 2018 - setembre 2019)

• Exploració i anàlisi de models d'acollida i dispositius transversals dins de l’ecosistema cooperatiu a nivell internacional.

• Identificació, validació i priorització dels eixos d'actuació en inclusió sòcio-laboral. Els eixos d'actuació prioritaris des de la perspectiva transnacional, incidint en actuacions en els països en destí, en relació amb l’acollida, i en origen, en relació amb la prevenció i la sensibilització.

• Realització de la Trobada Cooperativa amb la participació de persones membres de cooperatives de sectors diversos prioritaris i de cooperatives formades majoritàriament per persones adultes migrades. La trobada té com a finalitat recollir propostes concretes per a cada eix d’actuació, compartir inquietuds i reptes entre les cooperatives més directament preocupades per aquesta població i cooperatives i iniciar l'articulació conjuntament amb totes les cooperatives que podrien formar part d’aquesta estratègia integral.

Com a resultat, s’obtindrà  el document d’estratègia d’actuació cooperativa per a la inclusió sociolaboral de MMNA on es recolliran les propostes d’actuació, revisades i calendaritzades i també una proposta de desenvolupament per fases al llarg de 2 anys i una orientació pressupostària de les mateixes. El document serà un punt de partida per generar una primera prova pilot, per continuar treballant des del cooperativisme com donar respostes a la població de MMNA, així com per fer propostes d’intervenció a les diferents administracions públiques.

• Creació del Consell cooperatiu d’inclusió sociolaboral de MMNA a Catalunya, format per cooperatives membres de la Sectorial i cooperatives d’altres sectors d’activitat i interessades a seguir treballant amb i per aquesta població, i cooperatives formades principalment per persones adultes migrades interessades en el paper del cooperativisme davant els reptes de la migracions.

FASE 2. Posada en marxa d’una prova pilot (maig 2019 - juliol 2020).

• Elaboració, disseny i redacció del model d’inclusió sòcio-laboral del cooperativisme.

• Execució i avaluació d’una prova pilot en un o dos eixos d’actuació, a escala catalana.

• Avaluació de resultats i revisió de la prova pilot.

FASE 3. Implementació global de l’estratègia (setembre 2020 - setembre 2021).

FASE 4. Avaluació d’impacte i revisió de l’estratègia a quatre anys (octubre - desembre 2020).

Com es pot comprovar, estem parlant d’una proposta a mig i llarg termini, sent plenament conscients que el volum d’arribada de menors s’incrementarà durant aquest any i els propers. Per això seguirem treballant la immediatesa des de les cooperatives expertes, teixint aliances amb les altres entitats del Tercer Sector Social que estan treballant per fer front a la situació. Però la definició d’un model d’acollida i acompanyament consolidat demanarà el temps necessari per bastir-ne uns fonaments sòlids.

Si l'economia social i solidaria funciona com un laboratori viu d'innovació social i la fortalesa i el sentit de les cooperatives i les cooperativistes és "articular d'una manera justa persona, cooperativa i societat" (Garcia J., 2017) ens hem d'esforçar en que aquesta estratègia integral funcioni, garantir-ne els seus drets  de ciutadania i creure'ns que tenim la capacitat no només d'esdevenir un país de destí sinó un país d'acollida on aquests infants i joves puguin créixer i dur a terme el seus projecte de vida i, com tantes vegades ens han reclamat, fer-ho acompanyats i no sols ni soles.