divendres, 29 de maig del 2020

Editorial: Ara és l’hora

 





Tercer butlletí en confinament. Si en el primer fèiem una crida a reconèixer la immensa tasca que estaven fent les entitats i les seves professionals com a front social davant la pandèmia i en el segon posàvem sobre la taula la necessitat d’articular mesures de suport al sector, en aquest ens centrem en els dos reptes principals als que ens enfrontem i en els que La Confederació està abocant tots els esforços.

Per una banda, el desconfinament dels serveis que no han continuat funcionant de manera presencial durant la part àlgida de la crisi. Cal assegurar que la reobertura es faci amb totes les garanties per professionals i persones usuàries. I a més, hem de treballar per dotar a les entitats de totes les garanties jurídiques. La interlocució amb les administracions per aquest tema és oberta i amb voluntat propositiva hem elaborat i presentat al Govern el document “Pla de desescalada per la reobertura dels centres i serveis socials d’atenció a les persones #Covid-19”. 

I per l’altra, la posada en marxa de les mesures de reactivació econòmica del sector, proposades fa unes setmanes per la nostra organització. Les vies de diàleg amb el Govern estan obertes i tant el President Torra com el Conseller El Homrani ens han manifestat la seva voluntat de afrontar la crisi comptant amb la complicitat, el compromís i la col·laboració de La Confederació. Toca ara acordar la concreció i desenvolupament de cadascuna de les dotze mesures. Ja hem tingut alguna primera bona notícia, com és l’ampliació de la dotació econòmica destinada a les activitats de lleure educatiu per aquest estiu. Però no és suficient. El sector és ampli i transversal i les urgències són moltes. Cal donar resposta als sobrecostos i a les pèrdues generades per la gestió de la crisi.

Però més enllà d’assegurar la sostenibilitat del sector perquè pugui fer front al increment de necessitats dels col·lectius més vulnerables, que ja és una realitat, també toca ara assegurar que els aprenentatges generats per la pandèmia serveixin per alguna cosa. El post-Covid, la nova normalitat o com cadascú vulgui anomenar a la realitat que ens arriba, ha de servir perquè el nostre sector aconsegueixi el reconeixement que mereix i ocupi el lloc que li correspon com a pilar d’una societat més justa i més equilibrada. Ara és l’hora que el nostre Govern, el conjunt de les forces polítiques i el món municipal decideixin si de veritat volen apostar pel Tercer Sector Social, amb fets, més enllà de les paraules, com a aliat estratègic i principal en la gestió dels serveis d’atenció a les persones. És l’hora del canvi; és l’hora d’una economia per la vida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada