divendres, 30 d’octubre del 2020

Editorial: Marcs legislatius que ens faran avançar cap a un nou paradigma.





Immersos en la segona onada de la pandèmia i mirant d’acompanyar a les entitats en la feina de fer front a la greu crisi social que tenim davant, les entitats representatives continuem treballant en allò que podem anomenar accions de llarg recorregut, que ens ajudin a consolidar mecanismes d’enfortiment, protecció i defensa de sector social.

Aquest mes d’octubre hem tingut una bona notícia en aquest sentit. El dia 13, les presidències de les cinc entitats membres de l'Associació Economia Social Catalunya, que agrupa cooperativisme, tercer sector, mutualisme i economia solidària, acordàvem amb el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies i amb el Director General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, el document de Bases de la Llei d’Economia Social i Solidària (Impuls d’un marc normatiu que reconegui l’ESS i la seva voluntat per transformar l’economia). Un text que presentarem als grups parlamentaris, de manera conjunta, durant les properes setmanes.

Es tracte d’un acord d’una gran importància, pel que suposa de consens entre les diverses famílies de l’ESS i pel fet que Govern i sector haguem aconseguit pactar el text sense gaires dificultats. El següent pas es l’articulat de la llei a partir d’aquestes bases. Caldrà esperar a les eleccions i a la constitució de Govern i Parlament per tancar-lo i aprovar-lo. Però no tenim cap dubte que amb aquest consens previ, els conjunt de les forces parlamentàries de la propera legislatura apostaran per tirar endavant la llei.

En el marc de l’AESCAT i conjuntament amb la Taula, hem aconseguit que el text reconegui el paper clau de la iniciativa social sense ànim de lucre en l’àmbit dels serveis d’atenció a les persones de caràcter social i la seva priorització en la gestió de serveis públics d’aquest tipus. Ara caldrà concretar a l’articulat aquests aspectes i altres que contribueixin a l’enfortiment i promoció de les entitats socials.

L’estratègia que el sector ha vingut definint durant els darrers anys pel que fa a la incidència pel desenvolupament de marcs normatius, passa també per l’elaboració i aprovació d’una Llei d’Acció Concertada amb la iniciativa social sense ànim de lucre per a la gestió de serveis públics d’atenció a les persones. L’any 2018 La Confederació va presentar una proposta amb articulat per aquesta llei. Dos anys després, encara seguim reclamant-la. Tot i el compromís públic del Govern per tirar-la endavant, primer per part del Conseller de Treball, Afers Social i Famílies el mateix 2018 i després en el text de l’Acord per una Catalunya Social signat entre el sector i el Govern el juliol passat, el grup de treball mixt constituït per treballat la llei està aturat des de fa mesos. Continuarem insistint en la necessitat de reactivar-lo. Sense oblidar que la Llei d’acompanyament dels pressupostos 2020 també inclou l’acord de desenvolupar na llei d’acció concertada en el termini màxim de dos anys.

Ja fem tard amb la Llei d’Acciò Concertada. Si en disposéssim, ens estalviarem fets com els que hem vist aquesta mateixa setmana, quan l’Ajuntament de Barcelona ha tornat a adjudicar, com el 2016, una part del Serveis d’Atenció Domiciliària a una gran mercantil, vinculada en aquest cas a un fons d’inversió. Però a més, un marc normatiu d’aquest tipus hauria permès que el sector fes front a la pandèmia i a les crisi derivades amb millors condicions, major estabilitat i finançament equilibrat, assegurant també la màxima optimització dels recursos públics destinats.

La tercera pota legislativa haurà de ser una futura Llei del Tercer Sector Social de Catalunya. Un cop reforçat el sector amb la Llei d’Economia Social i Solidària i assegurada l’acció concertada com a mecanisme de relació amb les administracions pel que fa a la gestió de serveis, caldrà pactar una llei pel sector que reguli tots els aspectes que li són propis. Una llei que no pot quedar-se amb norma administrativa i ha d’aspirar a tenir caràcter polític pel que fa al reconeixement i promoció de les entitats socials.

En mig de l’incertesa del moment i justament perquè ens cal mirar més enllà, hem de ser valentes i imaginar-nos una país nou que definitivament aposta per la iniciativa social sense ànim de lucre per garantit drets socials i qualitat en l’atenció a les persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada