dimarts, 20 de novembre del 2012

Drets socials, dret a decidir, drets per davant de tot

Publicat a:







D’aquí a una setmana, a aquestes hores, haurem celebrat unes noves eleccions al Parlament de Catalunya. No són unes eleccions més; el nostre país viu un moment històric i als representants que en surtin escollits els tocarà prendre decisions transcendentals pel futur del nostre poble.

Deixant de banda les preferències personals pel que fa als resultats, cara a la jornada electoral només desitjar una massiva participació, que reflecteixi la voluntat de participar i opinar dels catalans. La voluntat, en definitiva, d’exercir un dret.

Aquests darrers anys, entre els discursos que s’han anar consolidant, hi ha aquell que estableix que la nostra societat s’ha centrat massa en els drets, oblidant-se dels deures. Sense negar la importància de la reflexió pel que fa als deures, cal no caure en la trampa de renunciar o afluixar pel que fa als drets.

Igual que votar per escollir als nostres representants és la màxima expressió de la democràcia, defensar els drets socials no és més que defensar un Estat de Benestar que implementi accions, programes i estratègies, a fi d’assolir que les persones gaudeixin de manera efectiva drets bàsics com el treball, la salut o l’educació.

Aquesta nova etapa al nostre país ha posat sobre la taula un altre dret, el de decidir lliurament el nostre futur com a col·lectivitat. El dret a decidir com volem que sigui el nostre futur al costat dels nostres conciutadans. Durant aquesta campanya electoral alguns han negat aquest dret apel·lant a la sacrosanta Constitució o desviant l’atenció amb tàctiques de distracció que es resumeixen en la coneguda i suada frase: “els catalans estan patint molt i el que els preocupa realment és la crisi i no deliris independentistes”.

El dret a votar, els drets socials, el dret a decidir com a país, són drets que deriven dels drets humans i de la idea que tots els individus haurien de poder actuar de la forma que triïn, sempre que al fer-lo no privin a altres individus del mateix dret. O com va dir Jean Paul Sartre, la meva llibertat acaba on comença la dels altres.


Vulnerar qualsevol d’aquests drets, ja sigui els drets socials amb les retallades o el dret a decidir negant la possibilitat d’exercir-lo, és anar contra la llibertat de les persones i els pobles. Diumenge tenim la oportunitat de dir la nostra exercint el més bàsic i important dels drets, el de votar i escollir. O si cal, exercint el dret a votar en blanc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada