dilluns, 26 de novembre del 2012

Present i futur de les cooperatives socials

Publicat a:






Les cooperatives d'iniciativa social són cooperatives de treball, sense afany de lucre, que operen en el sector de serveis a les persones. Són empreses que amb els valors del cooperativisme, gestionen serveis des d'una cultura empresarial basada en principis, que posa les persones per davant del capital, i prioritza la recerca de qualitat, la participació i la gestió responsable dels recursos. 

Aquests elements són importants en qualsevol empresa, però prenen especial rellevància en àmbits on es tracta amb persones. Atendre les necessitats de les persones, especialment als col·lectius més desafavorits, és un dels reptes més actuals de la nostra societat. 

Actualment la realitat d'aquestes empreses es concreta en més d'un centenar de cooperatives, que ocupen a gairebé 7.000 persones i facturen anualment més 140 milions d'euros

Agrupades a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, entitat que lidera i representa al sector, des de 2010 les cooperatives socials es visualitzen sota el nom d'Empresa Social – Cooperatives d'atenció a les persones, una marca que identifica la seva vocació de forma clara en un mercat en constant evolució i creixement.

En els sectors de la gent gran, les persones amb discapacitat, el lleure educatiu, les escoles bressol, la inclusió social o la infància en risc, la gestió cooperativa és cada dia més ben valorada per la seva vocació de servei públic, proximitat, responsabilitat i capacitat d'autogestió. En alguns d'aquest àmbits, al voltant del 20 % dels usuaris són atesos per empreses cooperatives.

A les cooperatives socials conviuen dues dimensions, la de la visió empresarial i la del sense afany de lucre. No són, però, dues vessants que es gestionin de manera diferenciada. Ben al contrari, l'èxit del model rau precisament en la  proposta d'empresa que reinverteix el cent per cent del beneficis en la seva activitat.

El sense afany de lucre i el sector de serveis a les persones com a àmbit d'actuació, situen a les cooperatives socials en escenaris comuns amb les fundacions i associacions del tercer sector. Per això, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, com a entitat representativa de totes elles, és membre des de la seva creació de les dues organitzacions de tercer nivell referents.

Per una banda la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la visualització del sector i a la defensa dels drets de les persones i col·lectius atesos. I per l'altra, la Confederació Empresarial de l'Economia Social de Catalunya, que recentment a iniciat una nova etapa fruit de la integració de les diferents associacions empresarials i federacions del sector. En aquest cas, l'aposta de les cooperatives és clara per reforçar la capacitat de representació i incidència del conjunt d'empreses i entitats, tant en l'àmbit polític, com social i econòmic.

Aquesta vinculació amb altres organitzacions i entitats del sector i les sinèrgies que n'han derivat, han ajudat al cooperativisme social a fer front a les dificultats que l'economia en global i el sector en particular està vivint com a conseqüència de la crisi i de les retallades pressupostàries que el present imposa. Un present complex i incert que les cooperatives, amb la voluntat transformadora que les caracteritza, volen convertir en un futur de creixement i millora pels seus projectes empresarials i per les persones a les que donen serveis. 

Aquesta voluntat s'ha concretat recentment en la presentació de l'estudi “Realitats i reptes del cooperativisme de treball”, realitzat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la Fundació Seira, on es recullen propostes concretes de millora. Entre els reptes identificats destaquen els relacionats amb el finançament, la promoció de l'emprenedoria col·lectiva, la cooperació empresarial o la innovació. Tots ells, com es pot comprovar, reptes comuns pel conjunt del sector social.


Com diu el clàssic, el futur està per escriure i l'afirmació pren mes força en uns moments històrics com són els que està vivint la nostra societat i el nostre país. La única cosa que podem dir en aquests moments és que el cooperativisme s'ofereix per sumar a tot allò que contribueixi a millorar la vida de les persones i a que siguin més felices.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada