dimarts, 5 de març del 2013

Soldats derrotats d'una causa invencible


El títol d’aquest article són unes paraules del bisbe Pere Casaldàliga en referència als drets humans. El darrer cop que les vaig sentir va ser a una trobada d’organitzacions socials en la que es reflexionava sobre el paper de les entitats i la comunicació de la seva acció cap al conjunt de la societat.

Un dels ponents utilitzava aquesta idea per explicar la seva visió del paper del tercer sector social i la seva incidència. La majoria dels participants compartíem la preocupació per la pèrdua de drets socials i el desmantellament de l’estat de benestar tal i com l’hem conegut.

Les retallades i la crisi usades com excusa per imposar un determinat model de societat són la mostra més evident ens trobem en plena batalla de les idees. La contraposició de propostes pel que fa a prestacions socials, educació o salut no és més que el reflex d’aquest combat. I les dades ens diuen que estem perdent la batalla.

Res és casual i el mantra “no volem fer retallades però no tenim alternativa” és senzillament fals. El resultat dels constants i planificats ajustos està portant a l’empobriment de la immensa majoria de la població i a beneficiar a la minoria de sempre. Reducció gairebé fins a l’eliminació de les prestacions de la dependència, minva en les condicions laborals i el número de professionals de la salut i l’educació, supressió de programes socials, copagaments, ... La llista cada dia es fa més gran i l’ofec arriba a cotes límit per a molts.

El neoliberalisme més dur s’està imposant i els defensors d’alternatives socials i progressistes es veuen incapaços de modificar les polítiques imposades. Una certa prudència mal entesa i algunes dosis de dogmatisme ha portat a partits d’esquerra, sindicats, entitats socials i organitzacions defensores dels ciutadans ha reaccionar tard i malament. I l’enemic és potent, molt potent.

En el cas del tercer sector, la voluntat lògica de preservar la independència d’acció ens ha dut a confondre partits amb política i ideologia. Una mostra més del mal que han fet les organitzacions polítiques del nostre país obsessionades per convertir-se en referents únics.


Les qüestions ideològiques han fet por a les entitats i no s’han treballat prou, fet que ha suposat que els ens que haurien de ser màxims exponents de la lluita per la igualtat i justícia social hagin renunciat sovint a liderar la defensa de l’estat de benestar tement ser acusats d’adquirir posicionaments ideològics

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada