dijous, 30 d’abril del 2020

Editorial: 12 propostes, 12 solucions

 





Passada la primera etapa de la pandèmia, en la que ens hem centrat en recolzar a les entitats del sector per fer front a l’impacte inicial de la crisi i a activar plans de xoc per donar respostes a les necessitats immediates, hem entrat en una nova fase en la que és necessari començar a articular propostes amb la mirada posada en el que ha de venir.

Les entitats socials han demostrat, un cop més, la seva capacitat d’adaptació i de resposta immediata. Als centres i domicilis, fent seguiment de casos a distància o teletreballant, les organitzacions i les seves professionals ho han donat tot, convertint-se en el front social, en primera línia, per aturar el virus i les seves conseqüències. Ara, quan entrem en les fases de desconfinament i desescalada, el país necessitarà un Tercer Sector Social fort, amb capacitat d’entomar i donar resposta a les conseqüències socials i econòmiques d’aquesta crisi.

Des de La Confederació, fidels a la nostra missió al servei de les entitats i de les persones,  hem proposat desplegar un pla que doni suport i garanteixi la sostenibilitat i l’enfortiment del sector. L’objectiu és, com sempre, doble. Assegurant la viabilitat de les entitats i l’estabilitat de les professionals, garantim la continuïtat de l’atenció als col·lectius més vulnerables i al conjunt de la societat. Com dèiem aquests darrers dies, sense entitats no hi ha professionals; i sense professionals no hi ha acció social.

Per això, el passat 21 d’abril fèiem públic el document “Pla de mesures urgents per la reactivació econòmica del Tercer Sector Social de Catalunya #Covid-19”. Concretat en 12 mesures, el pla proposa fer un salt endavant en el reconeixement i dignificació del sector social en general i, en particular, del rol fonamental del Tercer Sector en la cobertura i garantia dels drets socials de la ciutadania.

Entenem aquestes 12 mesures com a 12 solucions per a la realitat d’un sector que arrossega les conseqüències d’anys d’infrafinançament, agreujades ara per l’impacte de la crisi de la Covid-19. Per això les propostes aborden temes com la liquiditat de les entitats i la garantia d’ingressos, el compliment dels terminis de pagaments, la continuïtat dels contractes i concerts, l’increment de tarifes, mòduls i pressupostos dels serveis o la concreció d’una llei d’acció concertada amb les entitats d’iniciativa social sense afany de lucre com a via per blindar els serveis d’atenció a les persones front a la mercantilització i l’especulació.

Esperem començar a trobar solucions aviat mitjançant la creació, tal i com hem proposat, d’un òrgan de coordinació conjunt entre el Govern de la Generalitat de Catalunya, les entitats municipalistes i el Tercer Sector Social de Catalunya per desplegar el pla de reactivació econòmica del sector.

Mentre continuarem treballant sense defallir convençuts que, com sempre hem fet, ens en sortirem!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada