dimecres, 30 de setembre del 2020

Editorial: En defensa de la democràcia i dels drets socials.

 





Ciutadania, base social, participació, governança democràtica, diàleg, economia social, acord, compromís, convivència, igualtat o justícia són conceptes clau en la definició i articulació del Tercer Sector Social. Però són, també, elements clarament vinculats a la construcció d’una societat plenament democràtica.  

La defensa dels valors democràtics és indissociable de la reivindicació dels drets socials. És per això que aquesta setmana, davant la inhabilitació del President Torra, la Confederació, conjuntament amb la Taula, com a entitats representatives del conjunt del sector, hem fet pública la nostra condemna per aquest nou atac a les institucions catalanes i als seus representants, lliurament escollits per la ciutadania. La mesura és un pas més en la campanya de judicialització d’una situació que només es podrà resoldre des de la política, la negociació i les regles del joc democràtic. Solucions polítiques per un conflicte polític.

Però justament perquè els drets socials són la base de la democràcia, també denunciem que aquesta inhabilitació deixa al país en una situació de transitorietat especialment greu en un moment de crisi econòmica i social producte de la pandèmia de la Covid-19. Pel Tercer Sector Social és fonamental la interlocució amb administracions públiques i governs per acordar conjuntament mesures que donin resposta a les necessitats dels col·lectius més vulnerables de la nostra societat. Per això reclamem de forma urgent la convocatòria d’eleccions que portin a la constitució d’un Govern plenament efectiu, amb capacitat de gestió i desplegament de polítiques socials.

Cal tornar a recordar en aquestes moments que, estant a finals de setembre, passats més de sis mesos de l’inici de la pandèmia, continuem sense tenir respostes i concrecions a la majoria de demandes que vam presentar en nom del sector a mitjans d’abril, a través del Pla de mesures urgents per la reactivació econòmica del Tercer Sector Social de Catalunya #Covid-19. Les respostes a l’emergència social seran més complicades en període de transitorietat i això agreujarà la situació.

No podem tancar aquesta editorial sense fer un reconeixement al President Torra. Més enllà de valoracions polítiques i de que les respostes a les demandes no hagin estat sempre les esperades, és just reconèixer la seva voluntat de diàleg i la sensibilitat i proximitat que sempre ha mostrat cap el sector, així com la seva implicació personal per fer front a la pandèmia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada