dimarts, 19 de març del 2013

Francesco e la povertà

Povertà, pobresa. Aquesta ha estat una de les paraules dels darrer dies. Per una banda, es feia públic un informe, un més, sobre les desigualtats a l’Estat Espanyol que feia referència a la pobresa laboral, que és la situació d’aquelles persones que tot i tenir una feina i un sou viuen sota el llindar de la pobresa.

Habitualment, quan parlem de pobresa pensem en aquella part de la població que viu en una situació extrema, sense treballar i en situació d’exclusió social, però la crisi i les retallades de sou han fet incrementar la taxa de pobresa laboral d’un 10,8% al 12,7% en només tres anys.

L’estudi, dirigit pel catedràtic Jesús Ruiz-Huerta, estableix també que l’Estat Espanyol és un dels països europeus amb major desigualtat econòmica. Les últimes dades d'Eurostat li atorgaven la pitjor posició a l'eurozona, segons el coeficient Gini de 2011. Aquest indicador fixa en zero la igualtat perfecta i en 100 la desigualtat més absoluta i Estat Espanyol va treure el 2011 un 34, el més alt dels socis de la zona euro.

Embrancats en l’anàlisi de l‘estudi, ens arribava la notícia de l’elecció del cardenal argentí Jorge Mario Bergoglio com a 266è papa de l’Església Catòlica. Un nou papa aparentment inesperat, que no entrava en cap de les travesses, si és que és possible que alguna cosa que surt del Vaticà sigui improvisada. En qualsevol cas, es cert que els primers gestos i paraules del nou bisbe de Roma han trencat l’habitual rigidesa del Vaticà. Tot acompanyat d’un destacat sentit de l’humor que s’agraeix. 

El papa Francesc ha parlat des del primer moment de la pobresa com a eix del seu pontificat, arribant a afirmar durant una trobada amb periodistes que l’agradaria una Església pobra per als pobres. Tota una declaració d’intencions. Ara toca veure quins seran els primers passos cap aquesta direcció. Confesso, però, el més gran dels escepticismes davant l’immobilisme d’una de les organitzacions més antigues del món.

Si de veritat Francesc vol ajudar a resoldre les desigualtats, benvingut. La feina és ingent i falten mans. En el seu cas, de recursos no en faltaran. Les riqueses acumulades per l’Església són incalculables. Podria començar, per exemple, pagant els impostos que per privilegis històrics no paga.


Buona fortuna, Francesco!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada