dimarts, 18 de juny del 2013

El dia només té 24 hores

Segons les dades de l’Enquesta de l’ús del temps, Catalunya 2010-2011, d’Idescat, recollides a la magnífica base de dades creada per L'Institut per a l'Estudi i la Transformació de la vida Quotidiana (IQ), hi ha diferències significatives entre homes i dones en la manera d’ocupar les hores del dia. Els rols de cada gènere incideixen clarament en la priorització de les activitats a les que es dedica més temps.

L’estudi distribueix el temps d’un dia en sis conceptes: treball remunerat, treball no remunerat (llar i família), estudis, aficions/vida social, treballs voluntaris i transports/altres. L’anàlisi de la distribució per sexe ens diu que els homes continuen centrant la major part dels seus esforços en el treball remunerat, convertint-se la majoria de les vegades en els aportadors principals dels recursos econòmics de la unitat familiar. En canvi les dones mantenen el seu paper de cuidadores principals de les famílies: organització de la llar, compra, cuina i neteja, cura dels fills i filles i assistència a les persones grans de la casa. Això fa que el temps dedicat a aquestes tasques dobli el dedicat pels homes.

A més, la incorporació generalitzada de la dona al mercat de treball fa que aquesta acabi assumint la doble jornada, sovint sense la col·laboració necessària de la parella. Aquest fet es veu reflectit en la dada que diu que la suma del temps invertit per les dones al treball remunerat i no remunerat és molt superior.

I sembla que no és una qüestió de generacions. Una altra enquesta d’aquest mateix estudi indica que en els cas de les persones de menys de 25 anys, les noies dediquen més de dues hores al dia la llar, mentre que els nois no arriben a l’hora i quart.

Sembla doncs que tot i els avenços en molts aspectes, algunes coses no canvien. Les dades del 2011 són, segurament perfectament vàlides pel 2013. I hi podríem sumar que els estralls de la crisi i les dificultats econòmiques de moltes famílies catalanes han afegit paràmetres nous a aquesta realitat. El gran atur masculí en sectors concrets d’activitat ha fet que la feina de la dona i el seu sou hagin esdevingut l’única entrada de recursos a la llar, sovint sense que aquesta hagi vist disminuïda la seva dedicació a les feines de la casa.


El dia només té 24 hores? Sembla que per algunes es queda curt. Potser que ens hi posem, companys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada